Template:Upravit Template:Cedule Template:Infobox - etnická skupina Kazaši, kazašsky қазақтар

  1. REDIRECCIÓN Plantilla:AFI; jednot. č. kaz. қазақ
  2. REDIRECCIÓN Plantilla:AFI, také zastarale Kirgizové, Kirgiz-Kazachové či Kirgiz-Kajsakové (vlastním jménem Қазақтар) jsou turkický národ žijící ve Střední Asii. Jejich počet je odhadován na přibližně 16 milionů osob.

Kazaši se dělí na tři základní skupiny kmenů, tzv. žüzy (hordy) – velkou či starší hordu (Uly žüz), střední hordu (Orta žüz) a malou či mladší hordu (Kiši žüz).

Rozšíření, způsob života a vyznání edit

[[Soubor:Kazpoststamp.jpg|náhled|vlevo|Kazašské poštovní známky, zobrazující nevěstu a ženicha v tradičním oblečení před jurtou a vnitřek kazašské jurty]] Kazaši žijí převážně v Kazachstánu, kde tvoří přibližně 59 % obyvatelstva. Významné skupiny Kazachů žijí též v Uzbekistánu, Čínské lidové republice, Rusku a v Mongolsku.

Tradičním způsobem obživy Kazachů bylo a zčásti zůstává kočovné a polokočovné pastevectví, zejména chov koní, ovcí a dvouhrbých velbloudů. Vzhledem k tomu, že po celý rok kočovali za stády, jejich tradičním obydlím byla jurta, v některých případech dokonce pojízdná. Teprve po příchodu Rusů v 18. a 19. stol. si část Kazachů osvojila i zemědělství.

Tradiční oděv Kazachů se podobá oděvu sousedních turkických a mongolských etnik centrální Asie. Pro muže jsou charakteristické široké kalhoty, volný kabátec zapínaný na boku a kožešinová čepice s barevným dýnkem, v ženském oděvu se dochovaly velmi vysoké, homolovité čepice nevěst.

Kazašskou kuchyni charakterizuje používání koňského masa, národním jídlem je bešbarmak – vařená směs masa, těstovin a cibule ve vývaru. Mezi pochoutky patří šašlik, plov (druh rizota) nebo vařená nebo opékaná skopová hlava, která se jí celá, včetně očí. Oblíbeným nápojem je zejména kumys.

Mezi přežívající kazašské tradice patří lov vlků pomocí ochočených orlů skalních nebo drsný jezdecký sport kök boru, při němž dvě družstva jezdců zápolí o mrtvého berana (dnes spíše vycpanou beraní kůži), obdoba afghánského sportu buzkaši.

Většina Kazachů jsou sunnité, nepatrná část pravoslavní křesťané nebo bez vyznání. Před přijetím islámu ve 14.-16. stol. vyznávali šamanismus, jehož zbytky se dochovaly do nedávné doby.

Etnogeneze edit

Etnogeneze dnešních Kazachů je poměrně složitá. Formování kazašské národnosti začíná až v 15.16. století a etnonymum Kazach (původní význam: volný, svobodný, neusazený; obdoba evropského svobodného pána) se ustálilo v 17. století, užívané pro obyvatele stepí ovládaných Uzbeckým chanátem a území východně od nich. Stejného původu je i převzatý ruský název kozáka (rusky казак) – volného, nájemního bojovníka.

Odkazy edit

Reference edit


Literatura edit

Související články edit

Externí odkazy edit

Template:Pahýl

Template:Turkické národy Template:Autoritní data

Kategorie:Turkické národy Kategorie:Dějiny Kazachstánu Kategorie:Etnické skupiny v Kazachstánu Kategorie:Etnické skupiny v Uzbekistánu Kategorie:Etnické skupiny v Číně Kategorie:Etnické skupiny v Rusku Kategorie:Etnické skupiny v Turkmenistánu Kategorie:Etnické skupiny v Mongolsku