Eduardo Vañó Pastor (Bocairent, 24 de febrer de 1911-València, 26 de setembre de 1993) va ser un dibuixant d'historietes espanyol, adscrit a l'Escola Valenciana de còmic.[1][2] Se li coneix pel seu treball en la sèrie Roberto Alcázar i Pedrín (1940-1976), una de les més populars de la postguerra.

Biografia edit

Eduardo Vañó va estudiar en la valenciana Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos, on va obtenir el títol de professor de dibuix.

En iniciar-se la dècada de 1930, va començar a treballar com a il·lustrador de novel·les per lliuraments per a Editorial Valenciana i també en la revista KKO.[3]

Després de la guerra, juntament amb el propietari de l'empresa, Juan Baptista Port, va crear la sèrie Roberto Alcázar i Pedrín, que es convertiria en un dels títols més reeixits del còmic espanyol de postguerra.

Vañó va col·laborar amb nombrosos guionistes: a més de Port, va dibuixar guions de José Jordán Jover, Federico Amorós, Vicente Tortajada i Pedro Quesada, i fins i tot alguns de la seva pròpia autoria.[4] Vañó va dibuixar la totalitat dels 1.219 nombres que es compon la historieta.

Vañó va dedicar a la sèrie pràcticament tota la seva vida professional, encara que creo també altres sèries, com Bob Tayler i Carlos Ray, Cor d'Acer, ambdues amb Manuel Gago en 1941, i sobretot Milton el Corsario (1956), del que es va encarregar de dibuixar els 61 primers cuadernillos.[5][4] Para llavors, era tan cèlebre que Valenciana la va promocionar com a obra d'Eduardo Vañó, el prestigiós dibuixant de Roberto Alcázar.[6]

Poc inclinat a les aparicions públiques, en 1991 va renunciar a assistir a l'homenatge que el Saló del Còmic de Barcelona li va rendir a ell i els seus companys Sanchis i Karpa.[2]

Valoració edit

Malgrat el seu èxit, la seva labor va ser posada en dubte per alguns crítics durant la Transició. Antonio Lara va escriure llavors en "El País":

Referències edit

Template:Referències

Bibliografia edit

Enllaços externs edit

  • Comic creator:Eduardo Vañó en la Comiclopedia de Lambiek

Categoria:Morts el 1993

  1. ^ Tadeo Juan, Francisco (invierno de 1982) en Ilustraciones para "Comicguía" nº 7, p. 14. Valencia: Libreria Telio.
  2. ^ a b "La muerte del autor de 'Roberto Alcázar' enluta al tebeo de la escuela valenciana", obituario por Adolf Beltrán, El País, 30 de septiembre de 1993.
  3. ^ Porcel (2002), 117.
  4. ^ a b Darias, Manuel: "Roberto Alcázar y Pedrín", en www.fandecomix.com.
  5. ^ Porcel (2002), 91.
  6. ^ Porcel (2010), p. 71.