Assassin's Creed IV: Black Flag

Template:Infobox - videohra Assassin's Creed IV: Black Flag je dalším pokračováním oblíbené série her vydaných společností Ubisoft. Hra se odehrává převážně na vlnách Karibského moře, ale hráči navštíví i kubánskou Havanu, typicky britský Kingston, pirátské útočiště Nassau a spoustu menších karibských ostrůvků. Příběh se odehrává na počátku 18. století, konkrétně roku 1715. Hlavním představitelem hry je pirát vycvičený asasíny, zčásti Angličan a zčásti Velšan, Edward Kenway, který je také otcem Haythama a dědečkem Connora, těchto postav ze třetího dílu série (AC III).

O hře edit

Největší a nejdůležitější novinkou je Edwardova loď Jackdaw (Kavka), kterou bude Edward postupně vylepšovat. Ve hře budou také velmi důležité námořní souboje a "pirátský život", přepadáváním lodí získává Edward peníze a suroviny – loď je možné i zcela potopit, a zisk je pak mnohem menší – zajatou loď je možné přibrat do své imaginární flotily, nebo posádku propustit a lodní vrak použít na opravu lodě Jackdaw. Lodní bitvy se objevily už v AC III, ale tentokrát jsou mnohem propracovanější a komplexnější. Je možné se také potápět pomocí zvonu a prozkoumat potopené vraky lodí a pochopitelně i získat ukryté bohatství, taktéž je možné věnovat se rybolovu (respektive harpunování) a průzkumu různých ostrovů a jeskyň, také je možné vykrádat sklady zboží, Edward také může dobývat námořní pevnosti. Ve hře se opět dá využít služeb žoldáků a tanečnic, je kladen větší důraz na plíživé a tiché úkoly (tzv. stealth). Bratrstvo asasínů se ve hře již neobjevuje, je nahrazeno Edwardovou flotilou, je tak možné obchodovat a přivydělávat si. Rychlé cestování je ve hře mnohem snazší, než v předešlých hrách. Ve hře se opět objevují i skutečné historické postavy, například: Benjamin Hornigold, Anne Bonny, Charles Vane či Edward „Černovous“ Teach.

Děj edit

Template:Cedule Template:Spoiler Hra začíná rokem 1715 a odehrává se v karibském moři. Hlavní postavou je Edward Kenway. Edward slouží u privatýrů a jednoho dne je jejich loď přepadena asasínem Duncanem Walpolem. Lodě však ztroskotají na pobřeží Kuby. V souboji Edward zabije asasína, vezme si pak jeho úbor a tajemnou ampulku s krví, přečte si dopis, který měl asasín u sebe a dozví se tak, že asasín byl zrádce a ampulku chtěl předat templářům v Havaně. Edward se rozhodne dokončit jeho misi za něj, očekává totiž za splnění úkolu odměnu. Edward je také ženatý s Caroline Scottovou, kterou jeho pirátský život vůbec netěší, Edward ale nevydrží na jednom místě a je pirátem hlavně proto, aby zabezpečil svou budoucí rodinu.

V současnosti je do Animu napojen Vzorek 17, který pracuje pro Abstergo Entertainment, společnost, která ze vzpomínek předků(asasínů) získává informace. Abstergo Entertainment je totiž templářská organizace, která se snaží ve známém konfliktu templářů a asasínů, asasíny porazit.

Edward v Havaně předá ampulku templářům Laureno Torresovi, Woodsi Rogersi a Jullianu de Casse v přestrojení za již mrtvého Walpola a zároveň zjišťuje jejich plány k nalezení pradávného zařízení zvané Observatoř, která dovede s krví v ampulce, kterou templářům Edward předal místo zasnulého asasína, vidět přímo v ten moment očima daného člověka.

Pirát se ale prozradí a má být stříbrnou flotilou dovezen do města Sevila ve Španělsku. Na lodi se seznámí s Maroonem Adéwalém. Oběma se podaří i s dalšími muži utéct a uzmou templářskou loď, kterou později pojmenuje Edward „Kavka“ (anglicky Jackdaw). Edward se stane pirátským kapitánem a Adéwale jeho prvním kormidelním poddůstojníkem.Edward je hlavně pirát, přepadává lodě a pevnosti, čímž rozšiřuje svůj vliv a majetek, s templáři bojuje jen okrajově. Caroline avšak později svého manžela opustí, Edward žije ryzím pirátským životem v pirátském městečku Nassau a pomáhá např. Černovousovi najít léky pro jeho nemocnou posádku… Asasínům sice pomáhá, do asasínského myšlení ho zasvěcuje Mary Readová (nejprve vystupuje jako muž James Kidd), ovšem k bratrstvu se nepřidá.

Nassau je ale později zkolonizováno, což piráty samozřejmě znepokojí. Edward se kromě pirátství žene i za svým snem, nalézt tajemnou Observatoř, protože věří, že díky ní by se mohl stát vládcem karibských moří. Do Observatoře ho nakonec dovede Bartoloměj Roberts, muž, jenž získal od narození cizí vzpomínky ohledně Observatoře, tedy i její lokalizaci. Edward však pozná, že Observatoř není jakási obrovská hala, nýbrž pouze skleněná lebka do níž se ampulka vloží která umí z kapky krve. Tento mocný artefakt by z Bartoloměje a Edwarda učinil nejmocnější piráty Karibiku, Roberts avšak Edwarda zradí a lebku si odnese sám. Edward z Observatoře sice uprchne, ale Roberts ho zatkne a odvede angličanům za slušnou odměnu. Z vězení Edwarda ale po 4 měsících zachrání asasín Ah Tabai, jenž hledá Mary Readovou a Anne Bonnyovou, obě mají být popraveny, poprava je ale odložena, jelikož tvrdí, že jsou těhotné. Edward jim spolu s asasínem pomůže uprchnout, Mary avšak bohužel při útěku zemře.

Během velké deprese kvůli Mary hodně pije, naštěstí ho Adéwalé nutí se přidat k asasínům, což tedy udělá, Adéwalé se k nim také přidá a ukončí svou roli kormidelního poddůstojníka, jímž se stane Anne Bonnyová. Ke konci Edward jako právoplatný asasín vede pomstu Robertsovi, po vraždě zjišťuje od Angličana Woodse Rogerse kde se nachází poslední nebezpečný templář v Karibiku již zmíněný Laureno Torres. V závěrečném epilogu Edward pirátskou zátoku Great Inagua předá Ah Tabaiovi a sám nechá pirátsví. Do zátoky připluje anglická loď jako dovoz do Anglie pro Edwarda. Na lodi se avšak objeví jeho dcera, asi osmi nebo sedmiletá dcera Jennifer, která říká, že celý svůj život strávila s matkou Caroline, která bohužel zesnula. Proto se také náš Kenway vrátil domů. Potom vidíme záběr o několik let později, kdy Edward vezme děti, asi čtrnácti nebo patnáctiletou Jennifer a asi sedmiletého Haythama (pozdějšího otce Connora, amerického asasína z Assassin`s Creed III) pozve do divadla a začne si užívat klidného odpočinku v Anglii… Template:Endspoiler

Hudba ve hře edit

Hudba je dílem skladatele Briana Tylera.

DLC a Edice edit

DLC edit

  • Freedom Cry – hlavní postavou je Adéwalé, znám už ze hry, ke které bylo toto DLC vydáno. Adéwalé, bývalý otrok z Trinidadu, pirát a později asasín, byl prvním důstojníkem Edwarda Kenwaye. DLC sleduje Adéwalého život 15 let po událostech původního příběhu. Mimo to se také vrátí jedna ze starých postav a ‘známý předmět’. DLC je zasazeno do nové lokace Port-au-Prince (bývalá francouzská kolonie). DLC vyšlo 17. prosince 2013 na Xbox 360 a Xbox One, 18. prosince na PS4 a PS3 a 19. prosince na PC. Soundtrack k Freedom Cry složil Olivier Deriviere.
  • Sacrificed Secrets – DLC Mise. Vyjde pro Windows, Xbox 360, Xbox One, PS3 a PS4.

Edice edit

  • Black Chest Edition
  • Buccaneer Edition
  • Skull Edition
  • Special Edition
  • Gamestop Edition

Zajímavosti edit

  • Edward Kenway běhá rychlostí 20,26 km/h (5,63 m/s)
  • Ve hře je možné "mazlit se" s domácími zvířaty (lze hladit kočku, psa, kozu a krmit slepice)

Assassins Creed: Unity edit

Hlavní článek: Assassin's Creed: Unity

Po Assassin's Creed IV: Black Flag vyšel další díl v sérii (Assassin's Creed: Unity) , který vyšel v listopadu 2014. Tento příběh se odehrává během Francouzské revoluce.

Template:Pahýl

Template:Assassin's CreedTemplate:Portály Template:Autoritní data

4 Kategorie:Počítačové hry a videohry z roku 2013