Template:Upravit Template:Neověřeno Template:Cedule

Template:Taxobox name
Scientific classification

Arachnocampa luminosa (česky bedlobytka novozélandská) je dvoukřídlý hmyz z čeledě Sciaridae. Tento druh se endemiticky vyskytuje na Novém Zélandě. Larvy i dospělci produkují světlo (jsou Bioluminiscenční). Žijí v jeskyních či v temných lesích.

Popis a zařazení edit

Druh byl objeven roku 1871 a vědci ho považovali za příbuzného světlušek, v roce 1886 bylo zjištěno, že to není brouk, ale dvoukřídlý příbuzný komárů. Oficiálně byl popsán roku 1890.

Životní cyklus edit

Životní cyklus začíná Vajíčkem, ze kterého se vylíhne larva, která se poté zakuklí a stane se z ní dospělý hmyz. Většinu života tráví v larválním stádiu a to 6-12 měsíců, v závislosti na dostupnosti potravy. Když larva vyleze z vejce je 3-5 mm dlouhá, ale v průběhu larválního stádia vyroste do velikosti zhruba 3 cm. Tělo larvy je měkké, ale hlava je pevná. Když se z larvy stane kukla, tak visí dolů ze střechy jeskyně na hedvábném vlákně, které sama vytvoří. Období kukly trvá 1-2 týdny. Jediným účelem dospělého jedince je rozmnožování, dospělý jedinec nepřijímá potravu a žije jen několik dní. Partnera si samci i samice hledají pomocí luminiscence. Jsou to špatní letci a většinou zůstávají ve stejné jeskyni. Samice naklade vajíčka, ze kterých se o zhruba 20 dnů později líhnou larvy a celý cyklus se opakuje.

Ekologie edit

Larva má na stropě hnízdo z hedvábí, které má zhruba 70 hedvábných vláken 30-40 cm dlouhých. U lesních jedinců jsou vlákna mnohem kratší, maximálně 5 cm. Světlo vydávané larvou má přilákat kořist. V noci to v jeskyni vypadá, jako kdyby nahoře svítily hvězdy. Mezi kořist Arachnocampy luminosy patří jepice, chrostíci, mouchy, motýli a dokonce i malí plži a mnohonožky. Kořist se do hedvábných vláken chytí a larva ji poté sní. Když jsou populace velké, může nastat i kanibalismus. Vydávání světla je výsledkem chemické reakce luciferinu a enzymu luciferáza. Díky výskytu v jeskyních má Arachnocampa luminosa málo predátorů, ale loví ji sekáči a nebezpečí pro ni představují parazitické plísně. Největší nebezpečí však představuje ničení přirozeného prostředí ze strany lidí.

Externí odkazy edit

 
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Template:Portály

Kategorie:Dvoukřídlí